Choď na obsah Choď na menu

Divergencia

22. 4. 2015

Divergencia

Hlavné informácie:

Autor- Veronica Roth
Počet stránok- 391

Dej: Obyvatelia mestečka, ktoré je pred svetom ukrytým veľkou stenou, žijú v nevedomosti. Myslia si, že táto stena ich chráni pred vonkajším svetom, kde panovala vojna. Aby zachovali mier, sú rozdelení do piatich frakcií:  Prvá z nich je Informovanosť, múdri ľudia (väčšinou majú povolania: lekár, vedec, učiteľ). Ako druhá je Úprimnosť, nikdy neklamú (väčšinou sú právnici). Ďalšia je Sebazaprenie, sú to nesebeckí ľudia (tí pomáhajú bezprizorným a žijú pre šťastie iných). Potom Harmónia, žijú tam láskaví ľudia (zbierajú na poliach suroviny a zabezpečujú ich celému mestu). A nakoniec (moja obľúbená <3) je Neohrozenosť, statoční (dohliadajú na mesto a sú vždy pripravení, keby nastala vojna). Ako šestnásťroční si ľudia vyberajú frakciu. Väčšina si vyberie takú, v ktorej sa narodili. Ale niektorí sa nevedia zaradiť- ako aj hlavná hrdinka Beatrce (Tris)-, ktorí sa nazývajú divergentní. Sú iní, nezapadajú do frakcií, pretože ich myslenie vedie rôznymi smermi. Preto sa ich chce zbaviť jedna žena z Informovanosti. Beatrice, ktorá sa  narodila vo Sebazaprení sa bojí, že bude musieť odísť od svojej rodiny, ak si vyberie inú frakciu, ale tiež vie, že nepatrí do Sebazaprenia. Frakcia, ktorú si vyberie, vyžaduje, že sa musí zmeniť. Taktiež tam spozná chlapca, ktorého sa zároveň bojí a miluje ho. Avšak, začne si všímať, že sa niečo veľké plánuje. Niečo, čo môže všetko zničiť. 

Môj názor: úplne super kniha. Vedela som sa do toho vžiť. Vždy, keď sa Tris niečoho bála, bála som sa s ňou. Musím priznať, že Veronica Roth je úžasná spisovateľka. A najviac mi na tom vyráža dych, že túto knihu napísala ako 23- ročná. Podľa mňa je to neskutočné. A navyše, ako toto mohlo niekoho napadnúť. Tie frakcie a séra... Jednoducho wau!!!

Nebudem písať o dvojke (Rezistencia) a trojke (Experiment), pretože by to bolo na nič. Sami si tie knihy prečítajte, určite odporúčam!!!

Možno aj niekto videl aj film Divergenciu (hrá tam Shailene Woodley). To isté ako kniha. SUPER!