Choď na obsah Choď na menu

Hry o život

28. 4. 2015
 
Hry o život
Hlavné informácie: 
Originálny názov: hunger games
Slovenský názov: Hry o život
Autor: Suzzanne Collinsová
Rok vydania: 2008 ( na Slovensku v 2009)
 
 
Dej: 
Na troskách bývalej Severnej Ameriky sa postavila nová krajina. Volá sa Panem ktorý je ovládaný bohatým Sídlom ktoré obklopuje 12 obvodov. Sídlo je ale kruté miesto ktoré každý rok len tak s márnivosti robí HRY o ŽIVOT.
Ide o súťaž. S každého obvodu vyberú jedno dievča a jedného chlapca vo veku od dvanásť do osemnásť rokov a zavrú ich do arény kde môže zvíťaziť iba jeden. Nevravím tu o človeče nezlob se ale o hre kde podcenenie alebo aj precenenie protivníka znamená smrť. Žiadne city. Čím vešia krutosť a krv tým mohutnejší úspech u divákou.
Katniss Everdeenová je 16 ročné dievča s 12násteho obvodu. 12 obvod je najchudobnejší a najviac zanedbaný obvod v sídle. smrť hladom je tam bežná a preto Katniss po smrti jej otca je nútená loviť v lese. Keby ju chytili dostala by trest ale to riziko rada podstúpi lebo miluje svoju sestričku a mamu.
Keď s veľkej Gule žrebujú meno dievčaťa pre tohtoročné hry o život tak vyžrebujú Prim, mladšiu sestru Katniss. Katniss neznesie pomyslenie žeby jej sestrička umrela bolestivou smrťou nehovoriac o tom že vedela že Prim nedokáže ublížiť ani muche. Preto Katniss spravi niečo čo sa v Sídle už celé desať ročia nestalo. Dobrovoľné sa prihlási na hry o život.
 
Môj názor: Táto trilógia patrí do mojich obľúbených. Som rada, že som si tú knihu prečítala, neľutovala som. Perfektne sa to čítalo.